Arhiva categoriei: Filme

Sfantul Ioan Rusul (27 mai), Insula Evia, Prokopion – Grecia

Pelerinaj la Sfantul Ioan Rusul in Insula Evia, Prokopion – Grecia, fragment din filmul realizat de Ovidiu Dumitrana.

Sfantul Ioan Rusul, Prokopion , Grecia pe video.crestinortodox.ro

Pomenirea Sfântului Ioan Rusul se săvârșește în fiecare an la data de 27 mai.

Troparul Sfântului: Cel ce te-a chemat pe tine de pe pământ la lumea cea cerească ține și după moarte, neschimbat, trupul tău, Sfinte. Căci tu în Asia ai fost dus prizonier și acolo te-ai unit cu Hristos, Ioane. Deci, pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre

Istoria Bizantului. Lectia bizantina.

Film documentar realizat de Arhimandritul Tihon, autorul cărții „Nesfinții sfinți”. O frumoasă sinteză istorică despre viața Imperiului Bizantin, care s-a destrămat treptat pe mâna greșelilor pe care le-a făcut si nu numai. O lecție necesară nouă celor ce trăim în secolul XXI într-o Europă fără Dumnezeu.

Lida – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

În această lună, în ziua a douăzeci şi treia, pomenirea sfântului şi măritului marelui mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

Măritul acesta şi minunatul şi vestitul mare mucenic Gheorghe, a trăit în vremea împăratului Diocleţian, trăgându-se din Capadocia, de neam strălucit şi luminat, din ceata ostaşilor ce se chemau tribuni; iar când a fost să pătimească era la cinstea dregătoriei de comis.

Din ordinul împăratului, a fost supus torturii pentru a-și renega credința crestina. Împuns cu sulița, tras pe roată, aruncat în groapa cu var, încălțat cu încălțăminte cu cuie, bătut cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa. A luat cununa muceniciei prin taierea capului.

Lida – Sfantul Gheorghe pe video.crestinortodox.ro